Koristi in prednosti uporabe zobne prhe

Glede na to, da je povsem razumljivo, da ustna higiena, vedno bolj zanima vedno večjo populacijo ljudi, tako srednjo kot starejšo gerenacijo, hkrati pa zaradi pojava sodobnih bolezni (npr. vnetje dlesni), smo spodaj skupaj izbrali nekaj najpomembnejših koristi in prednosti uporabe zobne prhe.

Zgodovina ustne prhe

Koristi in prednosti uporabe zobne prheUstna prha, znano tudi kot vodna prha, namenjena higieni naše ustne votline, se je na tržišču nege ustne votline, znašla šele v zadnjem desetletju, najprej pa so jo seveda svetu in tržišču predstavila sama znana in velika podjetja, ki delujejo na področju ustne higiene in zobnih, klasičnih ščetk (waterpik, philips, braun, sanolabor, ipd..).

Prodaja ustnih prh je najprej seveda stekla preko tujih mega korporacij, ki se že desetletja ukvarjajo s širšim področjem higiene, kozmetike in zdravstva, prva predhodnica današnjih ustnih prh pa je bila vsem poznana, tako imenovana zobna nitka.

Nov produkt, z vstopom Slovenije, na mednarodno tržišče izpred dveh ali treh desetletij, seveda naše države ni zaobšel, temveč je povzročil, da so se tudi slovenska podjetja odločila na tržišče ponuditi različne modele ustnih prh, od katerih pa so verjetno na slovenskem trgu danes najbolj poznani modeli podjetja sonic care, sanolabor, aeg, iskra, itd… Iz strani slovenskih ponudnikov so se ustne zobne prhe najprej ponujale v lekarnah in specializiranih trgovinah, danes pa jih je mogoče najti vsepovsod, tudi preko spleta. Ene najbolj znanih trgovin, ki ponujajo zobne prhe, v Sloveniji, so ceneje.si, mimovrste.si, Omega3.si, big bang in podobne.

Celotna ideja o domači rabi ustnih prh je prišla enostavno iz strani obiska zobozdravnika, kjer smo uporabniki, z vsakim obiskom znova, bili presenečeni nad tem, kako zelo napreduje zobna in ustna higiena, ključen del te pa ravno predstavljajo koristi in prednosti uporabe zobne prhe.

Glavne koristi in prednosti uporabe zobne prhe

Za vse, ki se sprašujete katero zobno prho izbrati, je spodaj napisanih nekaj hitrih iztočnic, na katere se splača biti pozoren pri izbiri vaše zobne prhe:

  • bodite pozorni na kapaciteto posode z vodo, saj je zobna prha, prvenstveno lahko namenjena večjemu številu članov gospodinjstva, vendar je pomembno, da je pri hkrati rabi zobne prhe vsakega družinskega člana (s svojo zobno ščetko seveda), pomembno, da količina vode zadošča za vse uporabnike
  • število nihanj na minuto naj bo na zobni ščetki, ki deluje na električni pogon, kar se da višje, sicer pa je optimalno število nihanj zobne ščetke najmanj 8800 nihanj na minuto. Slednje zagotavljajo vse osnovne in boljše zobne prhe, vključno z blagovno znamko Oral.
  • večina zobnih prh se loči tudi po številu rezervnih in dodatnih zobnih ščetk. Z namenom, da niste prehitro prisiljeni k nakupu novih zobnih ščetk, ima kakovostna zobna prha najmanj 4 ali več dodatnih zobnih ščetk.
  • otroška ustna votlina je povsem drugačna od ustne votline odraslih. To pa pomeni, da je izjemno pomembno, da za otroke poiščemo otrokom primerno zobno prho (ki je, po želji, lahko dodatno okrašena z otroškimi motivi).
  • vodna prha za zobe je na zobni prhi le ena izmed funkcij, ki naj jih vaša zobna prha vključuje, a nikakor naj ne bo prvo in edino vodilo za nakup, funkcija vodne prhe

Glavne koristi in prednosti zobnih prh izhajajo že iz priporočil, ki jih za slednje izdaja tudi zobna protetika, redna in predvsem pravilna uporaba zobne prhe, pa ključno vpliva na zobni kamen, zdravje celotne ustne votline (vključno z zadahom), med modeli pa boste morda želeli poiskati tudi takšno, ki jo lahko montiramo na pipo. Zobna prha za na pipo ima namreč lastnost, da z njo prihranimo prostor, saj nam ob njeni uporabi ni potrebno v kopalnici iskati dodatne zidne stene za montažo prhe.

Primer zanimive zobne prhe, ki jo lahko najdete, tudi na zgornji povezavi, si lahko ogledate tudi spodaj: