Tukaj je zapis o konopljinem olju.
Hladno stisnjeno olje ima prijeten in nežen okus po oreščkih. Je edino rastlinsko olje, ki vsebuje idealno razmerje nenasičenih maščobnih kislin, linolne in linolenske kisline ter gama-linolenske kisline. Konopljino olje je bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ne vsebuje holesterola ter krepi celično presnovo in imunski sistem. Olje jedilne konoplje je nepogrešljivo pri polnovredni hladni kuhinji, ni pa primerno za visoke temperature (ne segrevajte nad 180°C).
Video – Koristi konopljinega olja
O konopljinem olju
Maščobe in maščobne kisline konopljinega olja
Iz kemičnega vidika je konopljino olje kot vsako drugo olje triglicerid (bolj natančno molekula glicerina z tremi različnimi in zelo dolgimi maščobnimi kislinami) in predstavlja popolno sestavino, ki je idealna za človeško prehranjevanje. Ta lastnost daje konopljinemu olju posebno mesto med izjemnimi biološkimi vrednotami.
Prevladujoča maščobna kislina je nenasičena linolna kislina (LA; družina omega 6), ki ji sledi nenasičena alfalinolenska kislina (LNA; družina omega 3).
Prehrambena vrednost konopljinega olja – Povprečne vrednosti na 100 g | |
Energijska vrednost | 880 Kcal / 3682 KJ |
Proteini | 1,0 g |
Ogljikovi hidrati | 5,0 g |
Maščobe | 94,0 g |
-od tega nasičenih | 10% |
-od tega mononenasičenih | 15% |
-od tega polinenasičenih | 75% |
Linolna kislina | 52% |
Linolenska kislina | 20% |
Gamalinolenska kislina | 3% |
Gamalinolenska kislina ali GLA (konoplja je ima 1,5 do 6 %) je za naš metabolizem najbolj pomembna snov, ki jo najdemo prav v konopljinem olju. GLA lahko najdemo le še v treh rastlinah: borač (Borrage officinalis L.), svetlin (Oenothera biennia L.), in črni ribez (Ribes nigrum L.), vendar lahko izvlečke te rastline uživamo le v obliki kapsul.
Video – koristi konopljinih semen
Naravno hladno stiskano konopljino olje
Naše hladno stiskano konopljino olje je pridelano iz izbranih vrst jedilne konoplje. S prijaznim blagim okusom, konopljino olje, v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji, vsebuje visoko vrednost nenasičenih maščobnih kislin v idealnem razmerju.
Konopljino olje je iz 100% ekološke pridelave in nosi oznako BIO. Proizvedeno v EU (Nemški proizvajalec z dolgoletno tradicijo) je nepogrešljivo je v zdravi kuhinji ali kot dodatek k prehrani (1-2 jedilni žlici na dan sta dovolj, da pokrijete vse vaše dnevne potrebe po nenasičenih maščobnih kislinah). Ni pa primerno za segrevanje na visoki (nad 180°) temperaturi.
Video – zadnja dognanja na področju prednosti, ki jih prinaša konopljino olje
Povprečna prehrambena vrednost konopljinega olja (100 g)
- Energijska vrednost 819 Kcal / 3367 KJ
- Maščobe 93,0 g
-od tega nasičenih 9 g
-od tega mononenasičenih 10 g
-od tega polinenasičenih(Omega3 in Omega6) 71 g - Gamalinolenska kislina (GLA) 3 g
*Navedene vrednosti lahko nihajo, kot je to običajno pri popolnoma naravnih proizvodih.
V oljih z nasičenimi maščobnimi kislinami se večina maščob “razbije”; delno se spremenijo v energijo človeškega telesa, delno pa se nabirajo ali nalagajo v maščobnih celicah (holesterol).
Ključna besedna zveza: O konopljinem olju