Tradicionalen angleški zajtrk, lahko pripravimo tudi v bolj zdravi različici. Lchf recepti za zajtrk naj vsebujejo malo ogljikovih hidratov, kar za običajni angleški zajtrk prav gotovo ne velja. V naslednjem receptu smo ta visoko kalorični zajtrk priredili načelom lchf. Po ketosmernicah smo vključili več avokada in špinače. Ti dve živili uspešno nadomeščata toast in fižol.
Za pripravo lchf zajtrka bomo porabili 20 minut, prehranske vrednosti za porcijo pa vsebujejo 13,3 grama ogljikovih hidratov in 8,2 grama vlaknin. S tem bogatim zajtrkom bomo pridobili tudi 25,2 grama beljakovin. Sledi še 47,8 maščob in skupno kar 565 kalorij. Če se prehranjujemo po načelih lchf, potem nas zanima tudi kalorično razmerje makrohranil: ogljikovih hidrati 4%, beljakovine 18% in maščobe 78%.
Lchf recepti za zajtrk – angleški zajtrk z malo ogljikovimi hidrati
Lchf zajtrk po našem izboru
Za pripravo lchf angleškega zajtrka, potrebujemo naslednje sestavine:
- 2 jajci iz proste reje
- 30 gramov prečiščenega masla
- 100 gramov veliko klobaso brez glutena
- 69 gramov slanine iz proste reje
- 140 gramov šampinjonov
- 200 gramov kuhane zelenjave
- 150 gramov avokada
Ponev namastimo s prečiščenim maslom in segrejemo na zmernem ognju. V segreto maslo damo klobaso brez glutena in slanino. Pražimo 10 minut, da se klobasa dobro popeče. Ko sta slanina in klobasa pečena, ju vzamemo iz ponve in postavimo na toplo mesto. V ponev, v kateri smo pekli klobaso in slanino, damo šampinjone in jih pražimo približno 8 minut. Gobe vmes ves čas mešamo, da se ne prismodijo. Ko so gobe pečene, jih odstavimo z ognja in dodamo poper in sol.
Špinačo damo v veliko ponev in jo na zmernem ognju s prijemalkami narahlo obračamo. To počnemo do dve minuti, toliko časa, da listi ovenijo. Vzamemo jo iz ponve, dodamo žlico masla in postavimo na toplo. Avokado narežemo na rezine, jajca spečemo na oko in vse skupaj damo na ogret krožnik. Dodamo pečeno klobaso, slanino in šampinjone, ter še toplo postrežemo.
Slanino za lchf zajtrk lahko pripravimo tudi drugače
Slanina je pri lchf prehranjevanju pogosto na jedilniku. Pripravimo jo lahko tudi po naslednjem receptu: Pečico segrejemo na 160 stopinj C in pekač obložimo s peki papirjem. Rezine slanine v eni plasti razporedimo po pekaču in ga damo v pečico za 25 minut. Po tem času vzamemo slanino iz pečice in jo pustimo 5 minut, da se ohladi. Mast od slanine precedimo v majhen kozarček in hranimo v hladilniku. Ko se rezine slanine ohladijo, jih damo v nepredušno zaprto posodo in jih porabimo v enem tednu. Po tem receptu, imamo slanino za zajtrk vedno pri roki in je ni potrebno vsak dan posebej pripravljati.