Praznična tradicionalna božična večerja

tradicionalna božična večerjaTradicionalna božična večerja naj bo nekaj posebnega! Na večerjo povabimo svoje najdražje in pripravimo tradicionalne božične jedi. Če imamo pomoč, potem pripravimo klasični božični jedilnik! To je predjed, glavno božično jed, solato, juho in seveda božične sladice.

Gostom ponudimo tudi božične napitke, to so grog, božični čaj, kuhano vino božični likerji. Naš dom v božičnem času prijetno okrasimo, postavimo božično drevo in za goste pripravimo manjša darila. Božični čas je čas miru in čas za družino.

Tradicionalna božična večerja

Adventni čas je najlepši čas v letu. Zbere se vsa družina, ki pred glavnim dogodkom, božično večerjo, skupaj okrasi hišo in pripravi božične dobrote. Božični jedilnik je lahko zapleten, ali pa čisto preprost. Sami se odločite, kaj ponuditi svojim gostom na božični večerji. Naš namig za božično večerjo sestavlja klasični božični jedilnik! (1)

Klasični božični jedilnik

Solata s testeninami in kozicami za predjed

Za predjed lahko ponudimo šaljivo solato s testeninami. Za pripravo potrebujemo testo za lazanjo, kozice, česen, oljčno olje in žlico karitejeve paste. Dodamo še ingver, koriander, 100 gramov smetane in žlico ribje omake. Liste lazanje skuhamo in jih oblikujemo v smrečice, ki jih položimo na namaščen pekač.

Segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo česen, karitejevo pasto, limonsko travo in ingver. Dodamo očiščene kozice in jih na vsaki strani pečemo tri minute. Štiri kozice vzamemo iz ponve in jih prihranimo za kasneje. Ostale kozice z mešalnikom grobo nasekljamo, primešamo smetano in koriander. Zmesi dodamo še limetino lupinico in vse skupaj dobro premešamo. Na koncu zmes še začinimo ribjo omako in soljo. 

Na ogrete krožnike položimo smrečice iz testenin, nanje položimo modelček in ga enakomerno napolnimo z nadevom iz kozic. Na nadev položimo še eno smrečico, pa spet nadev in nato še eno smrečico. Kozice, ki smo jih prihranili, položimo na vrh smrečic in jih pokapljamo še z malo pesta.

Za glavno božično jed priporočamo pečene račje prsi, kuhan kruhov štrukelj in za prilogo začinjeno rdeče zelje. Za božično sladico priporočamo bananino peno.

 

Oglejte si še nekaj idej za božično večerjo: