Progesteron

V besedilu spodaj opisujemo progesteron.

Zakaj opraviti test progesterona?

Kadar želimo ugotoviti vzroke za neplodnost, slediti ovulaciji, diagnosticirati izvenmaternično ali neuspešno nosečnost, nadzorovati zdrav potek nosečnosti in določiti vzroke neobičajnih krvavitev iz maternice.

Kdaj opraviti test progesterona?

V različnih menstrualnih obdobjih, da ugotovimo kdaj ima ženska ovulacijo; v zgodnji nosečnosti, da ugotovimo ali gre za izvenmaternično nosečnost ali ne; med nosečnostjo, da preverimo ali se posteljica in plod dobro razvijata; kadar ima ženska nenormalne krvavitve iz maternice.

Progesteron  – učinek in uporaba (video v nemščini)

Zahtevan vzorec?

Slina.

S tem testom izmerimo nivo progesterona v krvi. Progesteron je steroidni hormon, katerega glavna naloga je pripraviti žensko telo na nosečnost. Sodeluje skupaj z večimi drugimi ženskimi hormoni.

Vsak mesec hormon estrogen pripravi sluznico maternice, endometrij, da se odebeli in obnovi, medtem ko povečan luteinizirajoči hormon (LH) sproži sprostitev jajčeca iz jajcevoda. Corpus luteum (rumeno telo) se ustvari v jajčniku na strani, kjer se je jajčece spustilo in začne proizvajati progesteron. Ta progesteron, ob pomoči manjših količin proizvedenih v nadledvični žlezi, ustavi endometrično rast in pripravi maternico na možno ugnezditev oplojenega jajčeca.

Če do oploditve ne pride, rumeno telo propade, nivo progesterona pade in prične se menstrualna krvavitev. Pri ugnezditvi oplojenega jajčeca pa rumeno telo nadaljuje s proizvajanjem progesterona. Po nekaj tednih placenta prevzame vlogo glavnega vira progesterona in ustvarja relativno velike količine hormona skozi preostanek normalno potekajoče nosečnosti.progesteron

Nivo progesterona niha med menstrualnim ciklusom, zato lahko za prepoznavanje in določanje nekaterih vzrokov neplodnosti uporabimo več serijskih meritev. Merjenje progesterona lahko uporabimo za določanje ovulacije pri ženskah, za določanje kdaj se je ovulacija pojavila in za nadzor uspešnosti sprožene ovulacije.

V zgodnji nosečnosti lahko uporabimo progesteronske meritve skupaj s testiranjem horionskega gonadotropina za ugotavljanje izvenmaternične nosečnosti. Z nadzorom nivoja progesterona lahko spremljamo visoko rizične nosečnosti, kjer spremljamo zdravje posteljice in ploda. Zmanjšane vrednosti zaznamo pri izvenmaterničnih nosečnostih in splavu.

Če ženska prejema injekcije progesterona za podporo pri zgodnji nosečnosti, lahko redno spremljamo njen nivo progesterona in tako določimo učinkovitost terapije.

Test za ugotavljanje nivoja progesterona se lahko naroči, skupaj z drugimi testi kot so FSH, LH, hCG, test za ščitnico, test hemostaze, in CBC (kompletna krvna slika), za ugotavljanje vzroka neobičajnih materničnih krvavitev pri ženskah, ki niso noseče.

 • Kot del ocene pri neplodnosti, kadar ima ženska težave z zanositvijo in želi zdravnik preveriti, ali so ovulacije normalne. Test se lahko naroči večkrat tekom menstrualnega ciklusa, da se oceni sprememba v koncentracijah progesterona.
 • za določitev nastopa ovulacije in po terapiji za vzpostavitev ovulacije
 • kadar simptomi kot so bolečine v predelu trebuha in krvavitve nakazujejo izvenmaternično nosečnost ali grozeči splavredno tekom visoko rizične nosečnosti za nadzor zdrave posteljice in ploda
 • pri neobičajnih materničnih krvavitvah pri ženskah, ki niso noseče

Kaj pomeni izvid?

Interpretacija rezultatov pri progesteronskem testiranju je odvisna od razloga za testiranje in potrebno je vedeti v katerem stadiju menstruacijskega cikla ali nosečnosti se ženska nahaja.

Nivo progesterona se običajno dvigne ko se jajčece sprosti iz jajčnika, narašča nekaj dni in nato bodisi raste s potekom nosečnosti ali upade in sproži menstruacijo. Kadar nivo progesterona mesečno ne raste ali upada, ženska morda nima ovulacij ali menstruacij. Če se vrednost med zgodnjo nosečnostjo ne dviguje, je lahko vzrok izvenmaternična nosečnost ali grozeči splav. Če več zaporednih meritev ne pokaže naraščajočih vrednosti progesterona, je lahko težava v vitalnosti posteljice ali ploda.

Povišane vrednosti progesterona so lahko prisotne tudi pri:

 • nekaterih cistah na jajčnikih
 • lažnih nosečnostih
 • redkih oblikah raka na jajčnikih
 • prirojena hyperplazija nadledvične žleze (CAH)

Nizke vrednosti progesterona so lahko povezane z:

 • toksemijo v pozni nosečnosti
 • zmanjšano funkcijo jajčnikov
 • odsotnostjo menstruacije (amenoreja)

Kako poteka testiranje?

Končni uporabnik (pacient) pri stranki, s katero se sodeluje (bodisi zdravnik, specialist, nutricionist), prevzame paket, ki vsebuje vse potrebno za oddajo vzorcev. Po vnaprej dogovorjenem planu uporabnik odvzema vzorce sline in jih po končanem postopku pošlje na naslov. Kuverta je že opremljena z našim naslovom in plačano poštnino. Vse kar mora uporabnik narediti je, da paket z vzorci odda na katerikoli poštni nabiralnik. Po končani preiskavi se pošljejo izvid z rezultati na naslov stranke (v roku 7-10 delovnih dni od sprejema vzorcev). Stranka je dolžna o tem obvestiti uporabnika (pacienta) in interpretirati rezultate.

Obrnite se na svojega zdravnika in povprašajte po neinvazivni metodi testiranja estrogena iz vzorcev sline.