Uporaba sivke za lajšanje zdravstvenih težav

uporaba sivkeUporaba sivke za lajšanje zdravstvenih težav, sega že stoletja nazaj. Sivko so poznali že stari Rimljani, čeprav je niso uporabljali kot zdravilno zelišče, pač pa za odišavljanje pomirjajočih kopeli. Zgodovina zeliščarstva ravno zaradi tega predvideva, da ime sivke, lavandula, izhaja iz latinske besede lavare, kar pomeni umivanje. Tudi v srednjeveških zeliščarskih knjigah, sivke niso omenjali kot zdravilno zelišče, bolj kot prijetno dišavo. Kasneje so seveda tudi zeliščarji spoznali zdravilno moč sivke in jo tudi pričeli izkoriščati. Zdravilne učinkovine v sivki so eterična olja, čreslovine, saponini, smole, grenčine, nerol, glikozid in kumarini.

Sivko uporabljamo v zdravilne in kozmetične namene, saj je njena glavna aktivna učinkovina dišeče eterično olje. V svežih cvetovih je od 0,1 do 1% eteričnih olj, v posušenih cvetovih pa kar od 1 do 3%.

Uporaba sivke za lajšanje in preprečevanje zdravstvenih težav

V eteričnem olje sivke najdemo več kot 40 učinkovin. Najbolj poznane so terpetin, lina lilacetat in linalool. V cvetovih sivke se nahajajo še tanini, flavonoidi, fitosteroni in kumarini. Eterično olje sivke je naravni antibiotik, deluje antiseptično, pomirjevalno in kot naravni antidepresiv. Sivkino olje in sivkina krema, pomagata pri celjenju ran. Z uporabo sivkine kreme, z dodatkom eteričnega olja sivke, preprečimo nastanek krast, saj učinkovine spodbudijo imunski sistem in celice kože k hitrejši regeneraciji.

Izredno učinkovit je studi sivkin med in macerat sivke. Sivka za kožo je uporabna v vseh oblikah, tako v obliki čaja, kreme ali eteričnega olja. Sivkin čaj uravnava prebavo. pomirja trebušne in črevesne krče in spodbuja odvajanje seča iz telesa. Prav tako uravna krvni pritisk, krepi srce in znižuje povišano telesno temperaturo.

Kako sivka vpliva na naše psihično počutje?

Sivka blaži napade migrene, neenakomerno bitje srca in umirja histerijo. Pomaga pri vseh oblikah živčnih bolezni, pri tesnobi, paničnih napadih, psihični preobremenitvi, razdražljivosti in nespečnosti. Pri živčni vznemirjenosti, pri blagih oblikah motenj spanja in pri migreni, pomaga skodelica sivkinega čaja. Dve žlički cvetov sivke prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo, pustimo stati deset minut in nato precedimo. Pijemo vedno sveže pripravljen čaj, do 4 skodelice dnevno. (1)

 

Za ljubitelje zelišč, priporočamo, da si preberete še naš zapis o timijanu. V njem razlagamo kako si pripravite kopel s timijanom (in čemu vse takšna kopel, koristi). Tisti, ki boste prebrali zapis….. presenečeni boste kako uporaben in koristen je timijan.