Ali acai jagode koristijo zdravju?

Tukaj je zapisano ali acai jagode koristijo zdravju, kaj so acai jagode in kakšne so njihove morebitne koristi za zdravje?

Ali acai jagode koristijo zdravju?

Odgovore povzemamo od dr. Brent A. Bauer, iz klinike MayoClinic.
Acai jagode so sadje, ki je pridelano iz acai palme, ki so doma v deževnih gozdovih Južne Amerike.

Acai jagode v primerjavi z ostalimi sadji

Ali acai jagode koristijo zdravjuAcai jagode so marsikje obravnavane kot tako imenovana superhrana oz. superživilo,  zagovorniki acai jagod pa trdijo, da so koristne za različne zdravstvene težave, vključno z artritisom, hujšanje, visok holesterol, erektilne disfunkcije, videz kože, razstrupljanje in splošno zdravje.

Acai jagode vsebujejo antioksidante, vlaknine in srcu zdrave maščobe. Imajo lahko več antioksidantov in vsebujejo učinkovine, ki jih pridobimo, če bi pogosto jedli tudi druge vrste jagod: npr.: brusnice, borovnice in navadne jagode.

Ampak, raziskave acai jagod so zaenkrat zelo omejene in se zaenkrat, v večini primerov, niso izkazale kot večinkso sklepčne trditve o zdravstvenih koristih jagod acai.

Ob tem moramo vedeti, da veliko sadja, ne samo acai jagode, zagotavlja antioksidante in druge hranilne snovi, ki so pomembne za naše zdravje.

Če želimo poskusiti acai, v prvi vrsti najprej preverimo našo lokalno in domačo, zdravo pridelano hrano ali hrano iz gurmansko in ekološko pridelanih trgovin. Sicer pa boste opazili, da je acai jagode mogoče zaužiti surove, v obliki tablet v pijačah, kot so sok, napitki in energijske pijače ali celo v nekaterih drugih živilskih izdelkih, kot je npr. žele ali sladoled.

Acai jagode so varne za uživanje, tako kot vso ostalo sadje, seveda, če niste alergični na sadje. A vseeno, bodite previdni pri uživanju proizvodov, narejenih iz acai, saj lahko vključujejo tudi druge sestavine, kot je npr. kofein.

Acai jagode in povezava z boleznimi

Če ste se odločili za poskus uživanja acai jagod v večjih količinah kot je to normalno in običajno bilo v vaši dosedanji prehrani, se o tem nedvomno posvetujte s svojim zdravnikom, kar pa naj še posebej velja za ljudi, ki jemljejo zdravila za visok holesterol ali sladkorno bolezen in za ljudi z obolenjem ledvic – ne pozabimo, da lahko kar velike količine acai jagod opazno vplivajo na upravljanje procesov, ki jih želimo doseči z jemanjem zdravil za doseganje nekaterih drugih namenov.

Prav tako je zelo pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, če uživate acai jagode, če ste ali bi naj imeli slikanje z magnetno resonanco (MRI). Zelo verjetno je, da lahko veliki odmerki acai jagod vplivajo na rezultate NMR posnetkov.

Kljulna besedna zveza za to vsebino: Ali acai jagode koristijo zdravju