Samo hladno stiskano olje je dobro, enako velja tudi za sezamovo olje. Seme vsebuje veliko aminokislin maščobne kisline, ki so za pomembne za registracijo informacij v možganskih celicah ter prenos signala v živcih. Sezamovo olje čudovito izboljša okus različni hrani in solatam, ne vsebuje holesterola in je pomembno pri ohranjanju zdravja in zniževanje holesterola.
Z veliko vsebnostjo antioksidantov omogoča lastno zaščito pred kvarjenjem, zato je to eno izmed najboljših olj.
Sezamovo seme vsebuje 21-26 % beljakovin, 54-59 % maščob, 9-17 % ogljikovih hidratov in 2-3 % vlaknin.
Vsebuje aminokisline v velikih količinah zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembni za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina kompleksa. Vsebuje vitamina B, E in je bogato z esencialnimi, nenasičenimi maščobnimi kislinami. Prav tako vsebuje tudi veliko železa, fosforja, kalija in kalcija ter voske in fosfate. Ima visoko vsebnost omega 6 maščobnih kislin in esencialnih maščobnih kislin, ki imajo vpliv razmnoževanje bakterij, virusov in celic. Prav tako v njem najdemo tudi naravna antioksidanta sezamol in sezamin ter tudi prostaglandin LEUKATRIN.
Sezamovega olja – priporočljiva uporaba:
- maščobne kisline in vitamin E izboljšajo cirkulacijo krvi, zmanjšuje pozabljivost ter preprečuje sivenje las,
- zaradi vezave na beljakovine, kalcij v sezamu deluje pomirjevalno,
- pomaga pri zdravljenju psoriaze in kroničnega sinuzitisa,
- služi kot naravni zaščitni faktor pred UV žarki,
- poleti preprečuje opekline, pozimi pa ozebline,
- ker ne maši por in preprečuje nastanek novih mozoljev ter nabiranje bakterij v lojnicah, je priporočljivo za najstnike z mastno in problematično kožo,
- stimulira čvrstost sklepov, zato se uporablja tudi kot masažno olje,
- zmanjšuje brazgotine,
- pomaga pri vnetjih dlesni,
- obnavlja podkožna tkiva, odličen pa je tudi za lase in preprečuje njihovo izpadanje,
- zavira procese staranja in nevtralizira delovanje prostih radikalov,
- je nepogrešljivo v kitajski kuhinji, je zelo primerno za pripravo vseh vrst hladnih jedi in tudi kot dodatek pri pripravi testenin.
V kolikor vas zanima zakaj vse je dobro še sezamovo olje in kako nam lahko koristi, vas vabimo, da še naprej spremljate naš blog.