Seznam zdravilnih zelišč v Sloveniji je dolg in uporaben

Veliko, res ogromno je rastlin, ki jih v Sloveniji lahko nabiramo v zdravilne namene. Nabirati jih imamo priložnost v neokrnjeni, čisti naravi. Predlagam vam, da vedno ko greste na sprehod v naravo naberete eno rastlino, jo prinesete domov in jo poskušate prepoznati v knjigi. Iz malih spoznanj bo kmalu nastal vaš lastni seznam zdravilnih zelišč.

Prepoznavanje rastlin iz knjig pa ni vedno preprosto in tudi ne vedno priporočljivo. Zato predlagamo, da se udeležite tudi delavnic, kjer rastline iz narave lahko spoznate v živo.

Seznam zdravilnih zelišč

Navadni pelin je rastlina, ki vam jo priporočamo, da jo uvrstite na svoj seznam zdravilnih zelišč

Navadni pelin je zelnata trajnica, ki pogosto raste na nasipih, obrobjih cestišč ter robovih njiv. Njemu sta podobni rastlini pravi pelin ter ambrozija. Pravi pelin je manjši, njegovi listi pa so na spodnji in zgornji površini rahlo dlakavi, belo obarvani. Pravi pelin vsebuje obilo strupenega tujona. Ker je tujon topen v alkoholu iz njega nikoli ne pripravljajte alkoholnih pripravkov ali tinktur, razen v primeru, da namensko želite izdelati pijačo imenovano abscint.

Ambrozija ima prav tako deljene liste, vendar na spodnji strani listov nima belega poprha, prav tako pa so njena socvetja drugačna. Ambrozija je visoko alergena in je ne uvrščamo na seznam zdravilnih rastlin.

Koledar nabiranja zdravilnih zelišč je pomemben za kvaliteto zelišč

Kadar nabiramo zelišča za lastno uporabo, je pomembno, da jih kvalitetno posušimo in shranimo. Taka zelišča bodo s svojim delovanje na telo najbolj ugodno delovala. Vse zdravilne rastline sušimo pri temperaturah nižjih od 40°C, na hiter način. V poletnem času je to v senci v zračnem prostoru, v jesenskem času pa za to nujno potrebujete sušilec za sadje. Enako naredite tudi z gobami. V primeru, da so prevelike, jih pred sušenjem razrežite na manjše kose.

Predlagamo, da se pri nabiranju rastlin za shranjevanje vedno držite setvenega koledarja Marie Thun. Zelišča v kuhinji uporabljajte za različne čajne mešanice, primerne pa so tudi kot začimbe za mesne jedi in sladice.

Zanimal vas bo tudi prispevek o odpravi žolčnih kamnov in pegastem badlju.