V tem prispevku, vam pišemo o temu kako pravilno piti čaj iz Aronije.
V naši pretekli blog objavi smo pisali, bolj spolšno o teh čudežnih jagodah in njihovih zdravilnih lastnostih. V današnjem članku pa bomo pisali o temu kako pravilno piti njen čaj.
Vemo, da se lahko uporablja za izdelavo džemov, želeja, omak, prelivov, sokov ter sirupa. Uporablja pa se tudi za izdelavo sladic, omak za žar, ketchupa, ter za okus in barvo jogurtov, sorbetov in sladoleda. Predvsen pa poznamo tudi uporabo v zdravstvene namene.
Mnoge študije so ugotovile, da to temno jagodičje izboljšuje cirkulacijo krvi. Pravtako z vsakodnevno uporabo zmanjša raven holesterola in trigliceridov, ter tako ščiti naš srčno-žilni sistem. Odlična je za čiščenje krvi, lajša migreno in glavobol, deluje ugodno na želodec in črevesje. Ustavlja pa tudi diarejo, preprečuje širjenje bakterijskih in virusnih okužb ter izboljša imunski sistem. V te namene se predvsem uporablja čaj aronije ali sok aronije. Lahko pa tudi dodajanje samega sadeža ( svežega ali sušenega) raznim jedem ali pijačam.
Kako pravilno piti čaj iz Aronije?
Aronija čaj je podobno kot sok, trpkega in grenkega okusa in prav zaradi teh lastnosti je ljudem neokusen in ga težko pijejo. Čaj Aronije je sestavljen iz posušenih lupinic aronije in je še izrazitejšega okusa, saj je večina učinkovin prav v lupini. Zaradi tega, so se domislili dodajanje raznih sadnih sokov čaju aronje. Jabolčni sok je odlična izbira za kombiniranje. Pomembno je, da im sok ki ga dodajate dovolj kisline, saj le ta izboljša njen okus. Prav tako dodajamo tudi yacon sirup ali kakšno drugo sladilo za izboljšanje okusa kot je med. Veliko ljudi, ki Aronijjo pije pogosto, dodaja tudi limonin sok.
V spodnjem video posnetku so razloženi zdravilni učinki tega čaja:
Priprava čaja iz Aronije
Čajno žličko Aronije v prahu (ali čaj v filter vrečki) prelijemo z vrelo vodo, ter pustimo stati približno 10 min. Dodamo sok polovice limone ter pol žličke Yacon sirupa (ali pol žličke medu) in čaj je pripravljen za uživanje. Seveda, sladkamo po želji 😉
Ideja za uporabo aronija čaja: Ohlajen čaj aronije lahko uporabite kot barvilo za hrano, za dodajanje v juhe, sladice in druge jedi. Pa le zmerno 🙂 (1)