Lchf večerja je pri dieti z malo ogljikovimi hidrati, pogosto edini topel obrok v dnevu. Čeprav nam prehranski svetovalci dopovedujejo, da je najbolj pomemben obrok zajtrk, to pri lchf dieti ni tako. V naglici, ko smo razpeti med službo in domačimi opravili, običajno šele zvečer sedemo z družino in v miru pojemo večerjo. Če smo na lchf prehrani samo mi, se moramo dobro organizirati, da nam ne bo potrebno kuhati dveh različnih jedi. Z malo iznajdljivosti, lahko pripravimo preprosto in okusno lchf večerjo, ki jo bodo z veseljem pojedli tudi drugi družinski člani.
Ker moramo pri tej dieti zmanjšati uživanje ogljikovih hidratov in povečati vnos maščob, bomo pri pripravi receptov uporabili piščančje meso, govedino in svinjsko meso. Prav tako lahko pripravimo vegetarijansko večerjo, ali pa pripravimo jedi z jagodičevjem ali siri.
Okusna lchf večerja – pečena cvetača s sirom
Pečena cvetača se običajno pripravlja s testeninami in sirom. Za lchf večerjo, bomo pripravili recept brez testenin in s slanino. Za dovolj maščob bo poskrbel okusen sir, maslo in polnomastna sladka smetana. Porcija te okusne jedi, ima skupno 10, 9 gramov ogljikovih hidratov, 3,3 grame vlaknin, 23,9 grame beljakovin, 49, 3 grame maščob in 560 kalorij. Razmerje makrohranil je 5% ogljikovih hidratov, 17% beljakovin in 78% maščob.
Sestavine, ki jih potrebujemo za pečeno cvetačo s sirom in slanino:
- 1 veliko cvetačo
- 4 velike rezine hrustljavo zapečene slanine
- 2 čebuli
- 35 gramov parmezana
- malo česna v prahu
Za sirovo omako potrebujemo:
- 60 gramov masla
- 125 gramov sladke smetane (polnomastne)
- 125 gramov kremnega sira
- 170 gramov čedarja
Najprej cvetačo narežemo na manjše kose in jo na pari kuhamo približno deset minut. Ko je kuhana, odkrijemo lonec in počakamo, da se shladi. Medtem segrejemo pečico na 230 stopinj C in pripravimo sirovo omako. Polnomastno sladko smetano in maslo v kozici narahlo segrejemo in dodamo kremni sir in malo česna v prahu. Počasi mešamo, da se vse sestavine raztopijo in na koncu zavremo. Nato dodamo približno 100 gramov čedarja in vse sestavine zmešamo v gladko maso.
Cvetačo preložimo v pekač in dodamo popečeno slanino, narezano čebulo in sirovo omako. Dobro premešamo, da omaka prekrije cvetačo. Nato čez vse posujemo nariban parmezan in čedar, ki nam je še ostal. Pri 230 stopinjah C pečemo približno 12 minut, da se na vrhu naredi zlata skorjica. Pečeno cvetačo lahko postrežemo še vročo, okusna pa je tudi ohlajena. (a)
Zelo, zelo uporaben članek na temo zdrave prehrane, hujšanja, diet in lchf uživanja, je tudi članek z naslovom Hujšajmo z agrumi.