Ideje za božično večerjo – nimate prave ideje kaj pripraviti za božič? Vedno se lahko držimo tradicionalne božične večerje, ali pa se odločimo in goste presenetimo z nečim novim. Če ne želimo cel dan preživeti v kuhinji in paziti na debelega purana v pečici, potem si raje omislimo prigrizke, ki jih lahko pripravimo že kakšen dan prej.
Namesto klasične božične večerje, lahko pripravimo hladne božične predjedi, za glavno jed pa postrežemo nekaj na žlico. Namesto priprave glavne božične jedi, več časa posvetimo pripravi božičnih sladic.
Ideje za božično večerjo
Če smo se odločili, da bomo na božični večer postregli samo hladne božične predjedi in kakšno posebno enolončnico, potem bomo več časa posvetili božičnim sladicam. Božični kolač lahko pripravimo že veliko prej, tudi božične piškote lahko spečemo prej. Svoje goste pa lahko na božični večerji presenetimo z posebnim božičnim pecivom, ki mu dodamo rum in čili. (1)
Božične čokoladne kroglice z rumom in čilijem
Za pripravo božičnih čokoladnih kroglic potrebujemo naslednje sestavine:
Masa za čokoladne kroglice:
- 400 gramov temnega obliva
- 200 ml smetane
- 2 žlici ruma
- 1/2 žličke čilija v prahu
- 60 gramov masla
Preliv za čokoladne kroglice:
- 400 gramov temne kuverture
- 30 g grenkega kakava v prahu
Za božične kroglice zavremo 200 ml smetane. Z lopatico umešamo polovico drobno nasekljane kuverture in 30 gramov zmehčanega masla. Dolijemo rum in vse sestavine zmešamo v gladko maso. Maso ohladimo in medtem s čokoladno kremo napolnimo brizgalko. Na pladnju iz mase oblikujemo polkrogle in počakamo, da se strdijo. Ko se strdijo jih z vlažnimi rokami oblikujemo v kroglice.
Za preliv na vodni kopeli stopimo 200 gramov kuverture. Kroglico nabodemo na manjše vilice in pomočimo v tekoči obliv. Da dobimo značilno strukturo, kroglice povaljamo po mrežici. Položimo jo na pladenj, ki smo ga obložili s peki papirjem in počakamo, da se ohladi.
Za čilijeve božične kroglice pripravimo beljakov sneg, v katerega smo vmešali čili v prahu. Nato kroglico prav tako nabodemo na vilice in pomočimo v obliv. Čilijevih kroglic ne povaljamo po mrežici, pač pa počakamo da se strdijo in jih nato povaljamo v kakavu v prahu.
Preberite še: Praznična tradicionalna božična večerja